Om man som företagare tjänar bra med pengar i företaget och känner att man har mer pengar än man behöver till sig själv och sin familj är steget inte långt till att hjälpa andra genom donationer eller annan form av välgörenhet.

Då kan det vara en ide att använda en del av företagets pengar till sponsring och olika typer av samarbeten med ideella föreningar eller välgörenhetsorganisationer hellre än att ta ut mer pengar som lön och skänka pengar som privatperson.

Du får dock inte göra avdrag i företaget om ditt företag skänker en gåva till en ideell organisation. Däremot, om du driver ett aktiebolag kan du i förväg, innan bolagsstämman, skänka bort utdelningen som ditt aktieinnehav kommer att ge dig rätt till och då behöver man inte betala någon inkomstskatt på utdelningen.

Det är också viktigt att vara på det klara med vad som är en gåva och vad som är marknadsföring.

Men om du får något i utbyte mot pengar som du betalar en ideell förening t.ex. reklamplats kan sponsringen räknas som marknadsföring, en utgift du har rätt att dra av i företaget under förutsättning att det du får tillbaka någorlunda måste motsvara värdet av det du ger. Men en länk till ditt företag eller att synas vid ett lokalt idrottsevenemang kan ha stort värde då det ger exponering och inte minst goodwill eftersom de som ser att du sponsrar med stor sannolikhet blir positivt inställda till ditt företag.

Å andra sidan kan ju den skatt du betalar ses som en sorts välgörenhet eftersom de flesta företagare betalar mer skatt än de själva utnyttjar då det som företagare ofta är svårt att utnyttja delar av samhällets trygghetssystem.

Ett annat sätt kan vara att bidra med annat än pengar. Det finns välgörenhetssatsningar som t.ex. musikhjälpen där privatpersoner eller företag kan skänka något som andra sedan kan bjuda på.

Kanske du har någon produkt eller någon rolig upplevelse kopplat till ditt företag som du kan auktionera ut. Ofta är många villiga att bjuda mycket då pengarna går till välgörenhet och du kan få bra publicitet. Gör du något extraordinärt kan det också vara ett sätt att få PR då lokaltidningar kan vara intresserade av att skriva om det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply