Ett råd till den som vill tjäna pengar på ett eget företag brukar vara att satsa på något osexigt eller otrendigt. Det är färre som drömmer om att driva ett rörmokeri, sopåkeri, eller dasstömningsföretag än vad det är som drömmer om att driva ett konditori, modeföretag eller en restaurang.  Detta påverkar naturligtvis hur stor konkurrensen är inom de olika branscherna och vilka marginaler man kan ta ut.

Men om man verkligen vill satsa inom en trendig konkurrensutsatt bransch gäller det att skapa en hype runt ditt företag.

Och det finns sätt att börja tjäna pengar eller åtminstone locka kunder redan innan du börjat med försäljningen.

Ett sätt kan vara att blogga om din väg till det egna företaget.  Du kommer att skapa uppmärksamhet kring din butik eller verksamhet innan den har öppnat. Du kan också locka folk till ett nyhetsbrev genom att utlova ett förmånligt öppningserbjudande till prenumeranterna.  Om din blogg blir välbesökt kan du tjäna pengar på den genom att låta sponsorer eller samarbetspartners synas där. Du kan också komma i kontakt med viktiga samarbetspartners, få tips eller t.o.m. få erbjudanden från någon som ksn hjälpa till med något gratis.

Du kan t.o.m. börja sälja innan du öppnat verksamheten.  Det kan vara genom att sälja presentkort eller förbeställningar.

En som lyckats med allt detta är Jon Widegren som öppnat hamburgerrestaurangen Flippin’ burgers. Han skildrade sin resa till en egen hamburgerrestaurang i en blogg som han också fick sponsorer till.

Dessutom startade han en crowdfunding kampanj där de som bidrog med minst 150kr fick äta två till priset av en -när restaurangen väl öppnade.

Dessutom fick ha media att skriva om killen som sålde presentkort till en hamburgerrestaurang som inte fanns… än.

Tre år efter att restaurangen öppnat är omsättningen ca 25 miljoner och restaurangen har 3000 besökare i veckan.

Även superentreprenören Richard Branson har sålt 800 biljetter för ca. 500 000kr styck till en rymdfärd, långt innan den blivit verklighet.

Något som antagligen få andra skulle lyckas med. Och dessutom uppräthålla förtroendet efter att virgin galactics rymdskepp space ship two krashat under en testflygning över mojaveöknen i USA där en av piloterna dog och den andre skadades svårt.

Allting bygger naturligtvis på förtroende och att du är lagom transparent. Var öppen och våga skriva även om det som känns tungt, men visa på öppningar så att förtroendet för att du kommer att lyckas finns kvar.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply