Sommaren bjuder ofta på lite extra tid över. Varför inte förena nytta med nöje och se eller lyssna på några dokumentärer om buisness, företagande och affärer.

Dokumentärfilmer om företagande:
Inside: Lego, 2014. Historien om Lego. Bolaget som var nära undergången, men vände till framgång igen.

Enron: The smartest guys in the room, 2005. En fascinerande och skräckinjagande historia om hur Enron gick från att vara USA:s sjätte största företag till konkurs på mindre än ett år.

Food, Inc., 2008. En inblick i den amerikanska livsmedelsindustrin som helt tappat greppet. När fokus bara hamnar på priset och djur, kunder och producenter vanvårdas på vägen.

Downloaded, 2013. Om Napster, fildelning och internets framfart.

The True Cost, 2015. Här får vi faktiskt möta de som lider och dör för att vi ska kunna köpa billiga t-shirts.

Freakonomics, 2010. Finns även som bok. Men filmen är lättare att ta till sig.

The Greatest Movie Ever Sold, 2011. Från skaparen bakom ”Super size me!”. En film om marknadsföring och produktplacering med högt tempo och en komisk ton.

E-Dreams, 2001. Två unga bankers drar igång Kozmo.com, en hemsida som lovar att leverera det du beställer på nätet direkt till din dörr inom loppet av en timme. En hysterisk historia om en startup som växte rekordsnabbt.

Radiodokumentärer om affärer:
Berättelsen om Gizmondos miljardkrasch, 2011, P3 Dokumentär. Spelföretaget som växte explosionsartat, plötsligt värderades till 15 miljarder – och sen föll lika hårt. Inom loppet av tre månader föll aktien från 33 dollar till 3 cent.

The Giant Pool of Money, 2008, This American Life. Följer bostadsmarknadens kollaps i USA och sammanfattar allt du behöver veta om inledningen till finanskrisen. Lyckas förklara även de mest komplicerade begrepp så att vem som helst kan förstå dem.

Nätpiraterna och The Pirate Bay, 2014, P3 Dokumentär. Om det svenska fildelningsundret The Pirate Bay och vem som egentligen har rätten på sin sida på nätet.

90-talskrisen, 2008, P3 Dokumentär. Om en av Sveriges värsta ekonomiska kriser då räntan höjdes till 500 procent. Mycket relevant i dagens läge.

Fridgeonomics, 2015, BBC World Service Documentaries. Hur har egentligen kylskåpet förändrat våra liv?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments

  1. Jonas says:

    Tack för intressanta tips! 🙂

  2. Extrainkomst genom att dela med sig av sin kunskap - inkomsten says:

    […] flesta företag och kommunala arbetsplatser har regelbundet konferenser med syfte att utbilda deltagarna men också […]

Leave a Reply