För den som har aktiebolag finns en mängd små skattefria förmåner.

1. Företagshälsovård, rehabilitering
Företaget kan betala och dra av kostnaden för hälsokontroller utan att detta blir förmånsbeskattat. Detta gäller också massage och sjukgymnastik som hjälper den anställde att utföra sina arbetuppgifter. Vård på privatsjukhus godtas inte, men däremot rehabiliteringskostnader som förhindrar att arbetsförmågan försämras.

2. Grupplivförsäkring
Förmånen av en fri grupplivförsäkring, exempelvis tjänstegruppliv (TGL) är en skattefri förmån för den anställde och avdragsgill kostnad för arbetsgivaren.

3. Arbetskläder
Ett aktiebolag kan köpa in arbetskläder och dra av kostnaden utan att det blir någon skatteförmån för dem som använder dem under förutsättning att kläderna inte kan användas privat. För att arbetskläder i tjänsteföretag ska bli en skattefri förmån måste kläderna ha företagets logotype varaktigt fastsydd på kläderna.

4. Förfriskningar
Aktiebolag kan bjuda de anställda på kaffe, the, läsk, kakor, bullar, frukt och ostfrallor utan att det räknas som skattepliktig förmån.  Förutsättningarna är att förfriskningarna inte ersätter en måltid och att de ges till hela personalen.

5. Friskvård
Kontorsmassage, kostrådgivning och stresshanteringsinstruktioner som erbuds alla anställda på en arbetsplats och inte kan bytas mot kontanter ger ingen förmånsskatt. Detsamma gäller tillgång till bastu och solarium på arbetsplatsen.

6. Motion
Motionskort eller liknande kan ges om den erbjuds till alla anställda och är av enkelt slag.

7.  Motionsutrustning
Idrottskläder eller motionsredskap med företagets tryck är skattefria om de erbjuds till alla anställda.

8. Sjukvårdsförsäkring
Premien för en sjukvårdsförsäkring som ger vård på privatsjukhus utan långa kötider är skattefri för en anställd.

7. Terminalglasögon
Glasögon och synundersökning kan vara avdragsgilla för företaget och fria från förmånsskatt under förutsättning att de bara ska användas vid dataskärmen på arbetsplatsen.

8. Gåvor
En jubileumsgåva kan utdelas till anställda när ett företag fyller 25, 50, 75 100 eller 125 år. Gåvans värde får inte överstiga 1200kr inklusive moms.  Gör den det blir hela värdet skattepliktigt. Gåvan får inte vara pengar eller presentkort.
En julgåva värd 400kr kan ges bort utan förmånsskatt. En bolagsägare kan nöja sig med att ge sig själv den julklappen då det inte är något krav på att alla ska behandlas lika.
En minnesgåva värd högst 10 000kr kan ges till den som varit anställd i minst sex år vid 50-årsdag eller 60-årsdag eller efter 20 års anställning. Gåvan ska inte kunna bytas mot kontanter.

9.  Personalfest
En arbetsgivare kan anordna ett par personalfester varje år som skattefri förmån till en kostnad av 90kr för representation per måltid samt 180kr för kringkostnader. Även medföljande till anställda kan delta på arbetsgivarens bekostnad.

10. Tidningar
Dagstidningar och tidskrifter som behövs i arbetet beskattas inte.

Läs också om förmåner i enskild firma utan skatt och skattefria inkomster som privatperson.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments

  1. Enskild firma eller aktiebolag | bissniss.se Svensk internet business says:

    […] enskild firma där vinsten i princip beskattas som vanlig lön. Ett aktiebolag kan också ge fler skattebefriade förmåner till ägare och anställda jämfört med skattebefriade förmåner för enskilda […]

Leave a Reply