Från och med räkenskapsår som börjar den 1 januari 2017 eller senare kommer krav på obligatorisk hållbarhetsrapportering för större företag. Ett företag definieras som ”stort” om det uppfyller minst två av tre följande kriterier:
- Medelantalet anställda överstiger 250 personer
- Balansomslutningen överstiger 175 miljoner kronor
- Omsättningen överstiger 350 miljoner kronor
Kraven på rapportering omfattar även banker, försäkringsbolag och ekonomiska föreningar – helt enkelt alla stora juridiska personer som upprättar en årsredovisning. Koncerner kan upprätta en hållbarhetsrapport för koncernen som helhet.
Vad ska rapporteras i en hållbarhetsrapport?
I lagtexten anges att företagen i hållbarhetsrapporten ska visa på ”vilka väsentliga ickefinansiella risker som är kopplade till verksamheten och hur affärsmodellen tar hänsyn till ickefinansiella aspekter”. Man ska också redovisa hur hållbarhetsarbetet styrs i organisationen genom exempelvis policies och vilka mål och resultat man uppnått under året. Miljö, personal, sociala aspekter, mänskliga rättigheter och antikorruption är viktiga områden. Bolag som inte har någon omfattande miljöpåverkan behöver inte rapportera kring detta under förutsättning att man förklarar varför.
För de allra största börsbolagen kommer också krav på att redovisa vilka policys man har som styr mångfald i styrelsen.
Leave a Reply