Att det rent ekonomiskt är osäkrare att vara egen företagare än anställd är ganska självklart. Man måste själv se till att hela tiden få kunder och se till att dessa betalar för sig. Det är mycket krångligare att söka a-kassa om man blir utan jobb och risken är stor att man inte får någon a-kassa alls eftersom många driver sitt företag utan att ta ut lön om det börjar gå dåligt och först som sista utväg lägger ner företaget. Och eftersom a-kassan då beräknas på den inkomst man inte haft får man då också lägsta nivån av a-kassa. Medans den som är anställd och som blir av med jobbet får a-kassa baserat på sin lön. Och om företaget går i konkurs och inte kan betala ut lön får man lön från statliga lönegarantin.
Men det är inte bara kring det ekonomiska som osäkerheten är större som egen företagare. Som anställd har man ofta kollektivavtal som har förhandlat fram en rad rättigheter kring försäkringar, semesterlön, ledighet på klämdagar, extra semester för de som är t.ex. över 40 år (antagligen för att de flesta som engagerat sig fackligt är just över 40 år, då är det lättare att förhandla till sig större fördelar för sin egen grupp än en liten fördel för alla anställda som man förhandlar för).
Den som är egen företagare har naturligtvis inget kollektivavtal utan får göra allt kringarbete själv, och om något går fel saknas kanske både försäkringar och rättsäkerhet.
Det fick Marcus Birro uppleva när han som ha själv uttrycker det ”fick sparken” från expressen efter att ha låtit sig intervjuas av en islamkritisk podd efter att ha blivit mordhotad, efter en tweet om islam.
Ja, man kan kritisera Marcus Birro för sitt ordval eftersom han inte var anställd och därmed heller inte kan bli avskedad, men antagligen väljer han det ordvalet när hans frilanskontrakt med Expressen sades upp på stående fot och då Expressen varit en av hans större uppdragsgivare. Han har utfört arbete åt Expressen sedan 2008.
Detta efter att Marcus Birro lät sig intervjuas av en podd som publiceras på den högerextrema sajten Exponerat.
”När chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren blev mordhotad engagerade sig chefredaktören på Expressen genom att skriva ett allvarligt inlägg på sin blogg för att stödja Eskilstuna-Kurirens chefredaktör. Men när Marcus Birro, som sedan 2008 utfört uppdrag på frilansbasis blir mordhotad är det knäpptyst. När Marcus Birro kritiserar detta i intervjun blir han av med uppdraget”.
Expressens chefredaktör Thomas Mattson kommenterar ärendet i ett mail till Dagens Media.
”Marcus Birro är en fristående skribent och jag recenserar därför inte i offentligheten hans engagemang i andra medier. Marcus har medverkat i Expressen tidigare, men den frilansrelationen till Expressen har avslutats och vi tackar för det som varit och önskar Marcus lycka till i framtiden”.
Om det hade handlat om ett anställningsförhållande hade naturligtvis uttalandet inte varit en skälig grund för uppsägning och Arbetsgivaren hade haft ett arbetsmiljöansvar att hantera det hot som stod över deras anställd.
Lynda says:
I feel more enlightened on this topic after reading your article. Your content is fascinating, persuasive and thtokhu-provoging. I just wish I were good with words like you so I could express my appreciation better.
juli 23, 2016, 1:26 e m