I en undersökning om rädslor så blev resultatet att det som folk mest var rädda för var att tala inför publik. På andra plats kom döden.

Och även en rutinerad talare blir ofta nervös inför en publik. Det finns några tips att tänka på för att lyckas bättre med sitt framförande;

Ha inte manuset nedskrivet ord för ord framför dig eller på en powerpoint-presentation.
Använd istället ett punkt-manus eller powerpoint med de viktigaste punkterna kring det du vill säga som du kastar ett öga på för att hålla en röd tråd, men se till att ha tät ögonkontakt med publiken och inte titta ner  i dina papper.

Visa engagemang. För att inspirera och vara intressant måste du visa att du själv är engagerad och du kan därmed också påverka lyssnarna känslomässigt.
Att använda tydliga och uppsendeväckande exempel är också ett bra sätt att väcka publikens känslor och på så sätt få dem att ta till sig det du vill säga.

Var personlig. Använd erfarenheter och exempel från ditt eget liv så att åhörarna också får veta lite mer om dig som person. Var dig själv.

Underbygg dina påståenden med fakta. Det skapar trovärdighet.

Ett upplägg av presentationen skulle kunna vara;
Vad är problemet? Därför är det här viktigt. Det här är mitt. Därför är mitt förslag bra. Till sist en avslutning som återkopplar till inledningen och sammanfattar budskapet igen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/bissniss.se/public_html/wp-content/themes/evanescence/evanescence/comments.php on line 75