En studie från Stockholms universitet publicerad 2014 granskar risken att dö i förtid för egenföretagare i Sverige.
Granskningen visar att dödlighetsrisken är högre bland de egenföretagare som har enskild firma jämfört med de som har aktiebolag. Risken att dö i förtid var 8-16% högre hos egenföretagare med enskild firma jämfört med aktiebolagsinnehavare.
Egenföretagare inom branscherna industri/gruvnäring och handel/kommunikation löper högre risk att dö i förtid jämfört med de som är verksamma inom jordbruk, skogsbruk och fiske.
Studien har gjorts av en forskargrupp där docent Susanna Toivanen är en av författarna.
– Resultaten visar att det finns skillnader i dödlighet bland egenföretagare beroende på vilken bransch de är verksamma i. Dessa skillnaderna beror sannolikt delvis på att arbetsvillkoren är olika.
Skillnader mellan män och kvinnor
Forskarna upptäckte även att det finns skillnader mellan män och kvinnor.
– När vi analyserade specifika dödsorsaker var cancerdödligheten högre bland egenföretagarkvinnor inom byggbranschen, finansiell verksamhet, utbildning, samt vård och omsorg jämfört med jordbruk. Bland männen var hjärtkärldödligheten högre inom handel, transport och hotell- och restaurangbranschen jämfört med referensgruppen jordbruk.
Studien baserar sig på registerdata i befolkningsregistret på drygt 320 000 egenföretagare. Forskarna har även analyserat branschers inverkan på dödsrisker bland egenföretagare. Egenföretagare inom industri och gruvnäring, samt handel och kommunikation har högre totaldödlighet än företagare inom jordbruk, skogsbruk och fiske.
Risk för självmord var 60% lägre inom branschen personliga och kulturella tjänster i jämförelse med jordbruk.
Anders says:
Det låter som vi har ett hårt liv framför oss som egenföretagare. Det skulle vara intressant att se siffror på dödligheten för framgångsrika vs inte så framgångsrika egenföretagare. Man kan ju tänka sig att de som lyckats bra med sina företag säljer dem när de kommer upp i 50-års åldern. Sedan kan de leva ett ganska gott liv efter det. De som inte var så framgångsrika tvingas fortsätta hela vägen till 65, kanske ännu längre i värsta fall. Dessutom har troligtvis dessa personer slitet hårdare, varit mer stressade och varit lediga färre dagar, vilket kan ha en negativ effekt på livslängden.
Det är dock bara mina egna spekulationer. Trevlig blogg du har hur som helst.
//Anders
april 14, 2015, 2:07 e m