Småföretag har ofta svårt att få lån av banken. Förmedlingstjänsten Toborrow vill underlätta för företag i behov av kapital genom att erbjuda en plattform genom vilken företag kan ge lån till varandra.

Sofie Lundström, en av grundarna till toborrow har jobbat på bank både i Sverige och USA. Hon lade märke till svårigheterna som många mindre företag hade att få lån av banken och hur de fastnade i komplicerade och långdragna utredningar vid låneansökningar.

Hon träffade några andra entreprenörer och de började skissa på en idé kring konceptet peer to peer lending, lån mellan företag. Låneplattformen Toborrow började ta form. Grundarna hade olika bakgrund och erfarenhet från en rad olika branscher, allt från finans och fastighet till teknologi, och egna erfarenheter av de hinder som finns när småföretag vill ta lån.

Konceptet utvecklades, en digital plattform togs fram och Sofie Lundström sa upp sig från jobbet på Handelsbanken. Metoden går ut på att låntagare och långivare kommer i direkt kontakt med varandra utan mellanhänder i form av banker. När ett företag har registrerat sig på plattformen får långivarna buda om den lägsta räntan på deras ansökan. Plattformen, i det här fallet Toborrow, tar i sin tur ut en förmedlingsavgift. Till skillnad från crowdfunding riktar sig peer to peer till befintliga företag och inte till affärsidéer. Alla svenska aktiebolag som omsätter mer än en miljon och har godkänt kreditbetyg kan ansöka om ett lån.
Hur mycket pengar det rör sig om varierar. En långivare kan låna ut från 500 kronor och uppåt. Tanken är att uppmuntra både stora som små investerare.

Storföretaget Bonnier insåg tidigt potentialen i Toborrow och gick in med riskkapital för att dra igång satsningen på allvar.

Företaget blickar även utomlands och kanske kan det bli verklighet om några år. Men först vill man ha en stabil bas i Sverige.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply