Det finns många, framförallt på vänsterkanten som propagerar för att sjukersättningar och a-kassa måste bibehållas eller höjas.
Det är som om de tror att vi alla är förbestämda till den position vi har i livet och arbetslivet och samhället. Och visst, det finns mycket man kan drabbas av som man inte kan styra över. Men mycket av orsakerna till att folk är borta från yrkeslivet kan man mycket väl styra över.

I en artikel om en ångestdrabbad och psykiskt sjuk tjej som hade ätstörningar och skar sig själv, som nu blivit frisk och lever ett normalt liv sade hon ”Det var viktigt för mig att veta att jag inte skulle få det sämre om jag blev frisk”.
Och jag tror det är här skon klämmer. De flesta av de som är sjukskrivna med diffusa symptom, går inte inte till läkaren och medvetet spelar sjuka. Även om det finns de som gör det också. Men undermedvetet reagerar kroppen på det sätt som krävs för att individen ska ha det så bra som möjligt.
Om det är en liten skillnad i ersättning för att vara sjukskriven eller arbetslös jämfört med att jobba kommer fler att vara sjukskrivna eller arbetslösa. Det finns det statistik på om man jämför länder som har olika generösa trygghetssystem eller om man tittar på skillnader inom ett land när förändringar görs. Eftersom ifall man får mycket sämre ersättning kommer de som är i gränszonen för att kunna jobba göra vad som krävs för att få ett jobb som de klarar av.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply