Sony Ericsson är inte den enda tillverkaren av mobiltelefoner med rötter i Sverige. Det finns andra uppstickare som visserligen inte har haft det så lätt för sig. Nu finns det dock en mindre då hypade Neonode har gått i konkurs.

Neonode har trots allt fått en enorm mediauppmärksamhet och även en hel del viral marknadsföring då deras produkter har varit ganska hypade. De har också lyckats med design, men tekniskt sett har det varit hopplöst efter. När andra mobiler redan hade lanserats med mp3 spelare och 3G hade neonode bara prototyper av sina mobiler och lanseringen sköts upp gång på gång. Visserligen har även iphone varit lite sena med lansering och funktioner men i Neonodes fall har det varit alldeles för sent och för få produkter på marknaden för att täcka kostnaderna och företaget är nu satt i konkurs. Neonode har drivits av Per Bystedt och det senaste halvåret har fokus varit på att lösa de finansiella problemen. Neonode Inc ska fortsätta verksamheten men utan att tillverka egna telefoner utan genom att licensiera företagets skärmteknik till andra leverantörer. Något man kanske skulle ha gjort redan från början, eller åtminstone skaffat sig en stark samarbetspartner.

En annan svensk uppstickare är  spectronic som tidigt lanserade ett eget system för textinmatning och styrning av musen med det s.k. sidetouch, d.v.s. att man styr telefonens alla funktioner genom de gummiförsedda sidorna. Telefonen har faktiskt fått uppmärksamhet i produkttidningars tester men i deras fall är det användarvänlighet och design som satt klossar i hjulet. Företaget lever vidare, men frågan är hur länge till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Comment

  1. charlie says:

    Hej!

    Jag försöker reda ut vad det finns för svenska mobiltillverkare idag, vilka finns det?

Leave a Reply